Odpowiednia dieta a paznokcie

Aby długo cieszyć się zdrowymi, pięknie wyglądającymi paznokciami, należy nie tylko o nie dbać, ale również odpowiednio się odżywiać. Nie jest żadną nowością stwierdzenie, iż prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy w decydującej mierze od odpowiedniego sposobu odżywiania.

Dieta a paznokcie

Dieta a paznokcie

Wszyscy wiemy, że należy jeść dużo warzyw i owoców, pić wodę mineralną, unikać tłustych potraw, słodyczy i alkoholu. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak konkretne składniki wpływają na nasz organizm i w jaki sposób możemy sobie pomóc, odpowiednio komponując codzienne menu.
Jest to w dzisiejszych czasach tym większe wyzwanie, że przy braku odpowiednio skompilowanej diety, warunki w jakich żyjemy – zanieczyszczenie środowiska, wieczny stres, mała aktywność fizyczna – stają się dla naszego organizmu praktycznie zabójcze.

Większość z nas cierpi na chroniczny niedobór witamin i składników mineralnych, co znajduje odzwierciedlenie w kondycji włosów, skóry i właśnie paznokci! Dlatego warto zapoznać się z krótkim przewodnikiem po najbardziej znaczących witaminkach oraz mikro i makroelementach – pozwoli to uniknąć podstawowych błędów żywieniowych i być może sprawi, że nasz dłonie zyskają upragniony wygląd.

Witaminy
To składniki niezbędne w żywieniu człowieka dla normalnego przebiegu szeregu procesów zachodzących w jego tkankach. Nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w razie potrzeby w postaci preparatów farmaceutycznych, w ilości od kilku do kilkunastu mikrogramów lub miligramów .

Witamina C – wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków, zmniejsza zlepianie się i krzepnięcie krwi, jest przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki. Gdzie ją znajdziemy ? – Świeże owoce i warzywa ,papryka, koper, owoce cytrusowe, ananasy, porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny, brukselka, kalafior, rzepa, cebula, szpinak, brokuły, groszek zielony, szparagi, jabłka, soja, ziemniaki, pomidory.

Witamina B1 – przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni. Gdzie ją znajdziemy ? – produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe – groch, fasola oraz drożdże, orzechy, nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa.

Witamina B2 – bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Gdzie ją znajdziemy ?- występuje w wątrobie, chudych serach, migdałach, grzybach, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, orzechach włoskich.

Witamina B6 – bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów , umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu hormonów, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc depresji, drażliwości, bolesności piersi, bólów głowy.

Witamina B12 – zapobiega anemii, tworzy osłonki komórek nerwowych , uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów Gdzie ją znajdziemy? – mleko i przetwory mleczne (śmietana, jogurt, kefir, sery twarogowe), makaron jajeczny, piersi kurczaka, wieprzowina, baleron, szynka, sery dojrzewające (brie, gouda, edamski), królik.

Witamina K – działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, utrzymuje prawidłową strukturę kości i odpowiada za gojenie złamań. Gdzie ją znajdziemy?- szpinak, kapusta, kalarepa, marchew, pomidory, truskawki, ziemniaki, sery żółte, żółtka jaj kurzych, wątroba.

Witamina A – odpowiada za wzrost i ogólny rozwój organizmu, tworzenie kości, widzenie (także nocne), prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry. Gdzie ją znajdziemy? Jej źródła to – ryby morskie, tran, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, masło, oleje roślinne, szpinak, sałata, dynia, groszek zielony, boćwina, marchew.

Witamina D – wspomaga wzrost i mineralizację kości, pobudza wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, zapobiegając spadkowi ich stężenia we krwi. Gdzie ją znajdziemy? – ryby morskie, tran, węgorz, łosoś, wątroba cielęca, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, wątroba barania, świeże jaja, masło, masło roślinne, sery żółte.

Witamina E – Zwalcza wolne rodniki i chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem do nadtlenków, wspomagając proces oddychania komórek wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i utrzymanie wysokiej wydolności mięśni, pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych. Gdzie ją znajdziemy? – kiełki zbóż, oleje roślinne – słonecznikowy i sojowy, jaja świeże całe, kasze – jęczmienna i gryczana, zboża, orzechy, szparagi, tran, masło, masło roślinne, kapusta – czerwona i włoska, groszek zielony, brukselka, groch, płatki owsiane.

Co zrobić by jak najwięcej witamin dostało się do naszego organizmu ?:
– kupować zawsze świeże produkty, a szczególnie warzywa i owoce – tylko taką ilość, którą można zużyć w ciągu kilku najbliższych dni;
– mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną zdecydowanie wybierać mrożoną;
– żywność mrożoną, tak jak zaleca producent, gotować bez rozmrażania;
– warzywa i owoce najlepiej gotować na parze;
– jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to gotować w małej ilości wody, którą można wykorzystać na sosy lub zupy;
– surówki przyrządzać ze świeżo skrojonych warzyw, inaczej tracą witaminy C i z grupy B;
– warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowywać w ciemnych pojemnikach, ponieważ promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2;
– zbyt długie mycie warzyw wypłukuje z nich witaminy B, C. Najlepiej myć je szczoteczką pod bieżącą wodą;
– nie wystawiać mleka i przetworów mlecznych na działanie promieni słonecznych, gdyż traci witaminy A, D, B2.

2 komentarze

  1. Na piękne paznokcie warto kupić tabletki skrzypu i pokrzywy- wypróbowałam i działają cuda!!

Zostaw odpowiedź dla Luna Anuluj

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*