Czekoladowy sposób na chandrę

Wszyscy wiemy, że czekolada jest najlepszym sposobem na chandrę, jesienną depresje, czy wiosenne przesilenie.

Czekolada kojarzy się z brązową tabliczką, elegancko opakowaną w srebrną folie. Tymczasem taką postać przybrała ona w połowie zeszłego wieku, a przez poprzednie trzy tysiące lat była napojem. Czekoladę, jako pierwsi popijali, żyjący na terenach dzisiejszego regionu San Lorenzo (Meksyk), Olmekowie. To właśnie oni, około X wieku przed naszą erą, rozpoczęli uprawę drzewa kakaowego. Napój czekoladowy sporządzali oni z ziaren znajdujących się wewnątrz rosnących na nim pomarańczowych owoców.

Czekolada na chandrę

Czekolada na chandrę

Z najnowszych badań, wynika, że substancje zawarte w ziarnie kakaowym skutecznie przeciwdziałają chorobom serca, schorzeniom nowotworowymi, stymulują układ odpornościowy organizmu, łagodzą dolegliwości natury reumatycznej i poprawiają nastrój. Japońscy uczeni dowiedli, że znajdująca się w łusce ziarna kakaowego substancja niszczy bakterie powodujące próchnicę.

Tabliczka czekolady sporządzana jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru pudru oraz dodatków (w zależności od rodzaju czekolady): mleka w proszku, orzechów, wanilii, kawy, cynamonu i innych.

Czekolada zawiera m.in. żelazo (odpowiedzialne za dotlenienie mózgu), magnez (niezbędny do rozrostu komórek, wchłaniania przez organizm wapnia i przewodnictwa nerwowego) oraz cynk i selen (wpływają na dobre samopoczucie i redukcje stresu), które poprawiają pracę naszego mózgu w stanach wyczerpania, a także zapewniają lepszy humor oraz przypływ energii i sił. Zawiera ona także witaminy B1, B2 oraz PP.

Czekolada jest również dobrym źródłem tłuszczu, węglowodanów, białek oraz błonnika i świetnie nadaje się na posiłek regeneracyjny w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.
Wskazana jest także podczas długotrwałego wysiłku intelektualnego, ponieważ zawarte w niej cukry proste stanowią dobre pożywienie dla mózgu, a magnez wspomaga pracę komórek mózgowych.
Warto wiedzieć, że smakosze uznają tylko ciemną i gorzką czekoladę, najlepiej o temperaturze 19 – 25 stopni Celsjusza.
Należy pamiętać jednak, że 100 g czekolady to aż 500 – 600 kcal.

Czekolada do picia jest dostępna w postaci sypkiej lub sprasowanej. Ma ona zbliżony skład do czekolady naturalnej. Specjaliści uważają jednak, że prawdziwa czekolada to napój sporządzony z kawałków gorzkiej czekolady. Należy je rozpuścić z cynamonem i miodem, w ciepłym mleku z mała domieszką śmietany. A napój przed podaniem należy schłodzić, a następnie podgrzać, gdyż wtedy jest on bardziej aromatyczny.

Czekolada jest uniwersalnym lekarstwem na depresje, zły nastrój oraz zmęczenie podczas przesilenia wiosennego. Należy jednak pamiętać, że chociaż to bardzo skuteczny i smakowity lek to stosowanie go zbyt często lub w nadmiarze może doprowadzić do niechcianej nadwagi.

14 komentarzy

  1. Lubię czekoladę, szczególnie z orzechami, nie wyobrażam sobie pochmurnego dnia bez tabliczki czekolady, a gdy jestem w stresie zjadam bez opanowania

  2. nie ma jak znaleźć wymówkę do jedzenia czekolady. Teraz będę każdemu mówić że wpieprzam czekoladę w dużych ilościach bo jest bardzo zdrowa i zapobiega chorobom 😀

  3. chyba to nie jest tak że czekolada mleczna jest zdrowa Pati tylko ziarno kakaowe które jest gorzkie ma w sobie te wszystkie składniki, także jesteś na dobrej drodze ale szukaj dalej innego wytłumaczenia

  4. To była ironia anka więc chyba źle zrozumiałaś mojego posta 😉

  5. W końcu post mi naprawdę bliski xD czeolada to jest to !!! 😀

  6. Oj nie nie… Zrobiliście mi smaka ale postanowienie to postanowienie, trochę czekolady tylko raz w tygodniu i to tylko gorzkiej 😉 trzeba się wziąść za siebie ! 😀

  7. Czekolada jest bardo zdrowa tylko trzeba mieć umiar w jedzeniu jej, jak zresztą we wszystkim 🙂 No i oczywiście najlepiej z 70% lub nawet 90% zawartością kakao. Czyli im bardziej gorzka tym lepiej !! 🙂

  8. Oj właśnie dzisiaj mnie naszła straszna ochota na słodkie…. 🙁 Od rana wsunęłam już trzy czekolady… Dobrze że już dzień się kończy bo bym się za niedługo nie uniosła ;D

  9. Ponownie zbliża się okres w którym bardzo łatwo jest złapać chandrę, więc kochane – kubki w dłoń i zdrowie za to żeby poszło w cycyki XD

  10. Z żalem ale podziękuję 🙁 – odwyk od słodyczy rozpoczęty z nowym rokiem 😉

Zostaw komentarz

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*