Wszyscy wiemy, że czekolada jest najlepszym sposobem na chandrę, jesienną depresje, czy wiosenne przesilenie.
Czekolada kojarzy się z brązową tabliczką, elegancko opakowaną w srebrną folie. Tymczasem taką postać przybrała ona w połowie zeszłego wieku, a przez poprzednie trzy tysiące lat była napojem. Czekoladę, jako pierwsi popijali, żyjący na terenach dzisiejszego regionu San Lorenzo (Meksyk), Olmekowie. To właśnie oni, około X wieku przed naszą erą, rozpoczęli uprawę drzewa kakaowego. Napój czekoladowy sporządzali oni z ziaren znajdujących się wewnątrz rosnących na nim pomarańczowych owoców.
Z najnowszych badań, wynika, że substancje zawarte w ziarnie kakaowym skutecznie przeciwdziałają chorobom serca, schorzeniom nowotworowymi, stymulują układ odpornościowy organizmu, łagodzą dolegliwości natury reumatycznej i poprawiają nastrój. Japońscy uczeni dowiedli, że znajdująca się w łusce ziarna kakaowego substancja niszczy bakterie powodujące próchnicę.
Tabliczka czekolady sporządzana jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru pudru oraz dodatków (w zależności od rodzaju czekolady): mleka w proszku, orzechów, wanilii, kawy, cynamonu i innych.
Czekolada zawiera m.in. żelazo (odpowiedzialne za dotlenienie mózgu), magnez (niezbędny do rozrostu komórek, wchłaniania przez organizm wapnia i przewodnictwa nerwowego) oraz cynk i selen (wpływają na dobre samopoczucie i redukcje stresu), które poprawiają pracę naszego mózgu w stanach wyczerpania, a także zapewniają lepszy humor oraz przypływ energii i sił. Zawiera ona także witaminy B1, B2 oraz PP.
Czekolada jest również dobrym źródłem tłuszczu, węglowodanów, białek oraz błonnika i świetnie nadaje się na posiłek regeneracyjny w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.
Wskazana jest także podczas długotrwałego wysiłku intelektualnego, ponieważ zawarte w niej cukry proste stanowią dobre pożywienie dla mózgu, a magnez wspomaga pracę komórek mózgowych.
Warto wiedzieć, że smakosze uznają tylko ciemną i gorzką czekoladę, najlepiej o temperaturze 19 – 25 stopni Celsjusza.
Należy pamiętać jednak, że 100 g czekolady to aż 500 – 600 kcal.
Czekolada do picia jest dostępna w postaci sypkiej lub sprasowanej. Ma ona zbliżony skład do czekolady naturalnej. Specjaliści uważają jednak, że prawdziwa czekolada to napój sporządzony z kawałków gorzkiej czekolady. Należy je rozpuścić z cynamonem i miodem, w ciepłym mleku z mała domieszką śmietany. A napój przed podaniem należy schłodzić, a następnie podgrzać, gdyż wtedy jest on bardziej aromatyczny.
Czekolada jest uniwersalnym lekarstwem na depresje, zły nastrój oraz zmęczenie podczas przesilenia wiosennego. Należy jednak pamiętać, że chociaż to bardzo skuteczny i smakowity lek to stosowanie go zbyt często lub w nadmiarze może doprowadzić do niechcianej nadwagi.
Lubię czekoladę, szczególnie z orzechami, nie wyobrażam sobie pochmurnego dnia bez tabliczki czekolady, a gdy jestem w stresie zjadam bez opanowania
nie ma jak znaleźć wymówkę do jedzenia czekolady. Teraz będę każdemu mówić że wpieprzam czekoladę w dużych ilościach bo jest bardzo zdrowa i zapobiega chorobom 😀
grunt to sobie jakoś radzić XD Ja tak zawsze staram się mówić XD
chyba to nie jest tak że czekolada mleczna jest zdrowa Pati tylko ziarno kakaowe które jest gorzkie ma w sobie te wszystkie składniki, także jesteś na dobrej drodze ale szukaj dalej innego wytłumaczenia
To była ironia anka więc chyba źle zrozumiałaś mojego posta 😉
W końcu post mi naprawdę bliski xD czeolada to jest to !!! 😀
Oj nie nie… Zrobiliście mi smaka ale postanowienie to postanowienie, trochę czekolady tylko raz w tygodniu i to tylko gorzkiej 😉 trzeba się wziąść za siebie ! 😀
Czekolada jest bardo zdrowa tylko trzeba mieć umiar w jedzeniu jej, jak zresztą we wszystkim 🙂 No i oczywiście najlepiej z 70% lub nawet 90% zawartością kakao. Czyli im bardziej gorzka tym lepiej !! 🙂
Oj właśnie dzisiaj mnie naszła straszna ochota na słodkie…. 🙁 Od rana wsunęłam już trzy czekolady… Dobrze że już dzień się kończy bo bym się za niedługo nie uniosła ;D
Ponownie zbliża się okres w którym bardzo łatwo jest złapać chandrę, więc kochane – kubki w dłoń i zdrowie za to żeby poszło w cycyki XD
Ja proponuję troszkę lepszą i zdrowszą wersje zamiast kupowania gotowego słodzonego kakaa, ugotowanie mleka z gorzkim kakaem i posłodzenie miodem 🙂 Pychota !!
najlepsze na zimowe chłodne wieczory, relaks i rozgrzanie gwarantowany ! ♥
Z żalem ale podziękuję 🙁 – odwyk od słodyczy rozpoczęty z nowym rokiem 😉
mam tak samo więc znam ten ból 🙁