A, C i E – witaminy młodości

Witaminy A, C i E – nazywane są witaminami młodości, gdyż najskuteczniej hamują procesy starzenia, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i zniszczeniem jakiego dokonują wolne rodniki.

Wolne rodniki to niezwykle aktywne cząsteczki chemiczne, które niszczą prawie wszystkie składniki żywych tkanek. Atakują kolagen, elastynę, a także kwasy nukleinowe odpowiedzialne za wzrost i odnowę komórek. W dużej mierze odpowiedzialność za powstawanie wolnych rodników w skórze ponoszą m.in. zanieczyszczone spalinami powietrze, dym tytoniowy oraz promieniowanie ultrafioletowe.

Witaminy

Witaminy

Witamina A
Pomaga zachować dobry wzrok, zdrową skórę i silny układ odpornościowy. Utrzymuje w zdrowiu błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, przewodu pokarmowego oraz zwiększa odporność na zakażenia. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i magazynowana jest w wątrobie. Znalazła zastosowanie w leczeniu ślepoty zmierzchowej (kurza ślepota). Warunkuje prawidłowy rozwój komórek rozrodczych.
Organizm czerpie ją częściowo z tłuszczów zwierzęcych, częściowo zaś syntetyzuje w jelitach z beta – karotenu i innych karotenoidów, znajdujących się w owocach i warzywach.
Dopuszczalne dawki dobowe: 25000 – 7000 (jm.)*
* jm. – jednostka międzynarodowa
* 1 jm. witaminy równa jest 0,6 ľg (mikrogram) beta-karotenu
Witaminę A zawierają: czerwone i ciemnozielone warzywa i owoce (papryka, marchew, pomidory, szpinak, sałata, morele, brzoskwinie), wątroba, tran.

Witamina C
Wspomaga odporność na infekcje, bierze udział w leczeniu przeziębień. Dzięki jej delikatnym właściwościom złuszczającym i rozjaśniającym zmniejsza skłonność do przebarwień i piegów. Wpływa na podnoszenie odporności organizmu na choroby, szczególnie w okresach nasilonych przeziębień. Pobudza do działania nasz system immunologiczny i dzięki temu skraca czas trwania zaziębienia. Jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy rozpuszczalnym w wodzie, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników powodujących starzenie. Dostarczana z zewnątrz przyspiesza gojenie oparzeń, również posłonecznych wywołanych działaniem promieniowania UVB.
Dopuszczalne dawki dobowe: dorosły człowiek 60 mg, dziecko 40 – 60 mg, kobieta w ciąży 100 mg
Witaminę C zawierają: świeże warzywa i owoce (papryka, pomidory, ziemniaki, kapusta, jagody, dzika róża i owoce cytrusowe) oraz soki i przetwory z nich zrobione.

Witamina E
Posiada silne właściwości przeciwutleniające, a co za tym idzie opóźnia starzenie się komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, impotencji, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorobach serca. Opóźnia proces starzenia się, po zetknięciu się z wolnymi rodnikami wiąże je i neutralizuje, dzięki czemu zapobiega ich szkodliwemu działaniu. Występuje w niewielu pokarmach, przede wszystkim wysokotłuszczowych, co sprawia, że trudno zachować dietę niskotłuszczową i jednocześnie czerpać witaminę E z pożywienia. Dlatego przyjmuje się ją najczęściej w postaci preparatów dostępnych w aptekach.
Dopuszczalne dawki dobowe: dorosły człowiek doustnie 100 – 300 (mg), domięśniowo 30 – 300 (mg).
Witaminę E zawierają: olej z oliwek, sałata, ziarna zbóż, mleko i żółtka jaj.

3 komentarze

  1. Najważniejsze witaminy mające wpływ na nasz wygląd. Staram się układać moją dietę tak żeby tych witamin w niej nie zabrakło, jednak co jakiś czas wspomagam się też suplementami w postaci tabletek.

  2. Ktoś zna jakąś fajną suplementacje która zawiera wszystkie albo większość z tych najważniejszych witamin? szukam i nic konkretnego i sprawdzonego nie mogę znaleźć…

  3. Baaaardzo ważny jest też Omega 3 którego my Polacy niestety dostarczamy organizmowi bardzo mało, w naszych dietach niestety kluczową rolę odgrywa schaboszczak a nie rybka :/ A również spowalnia starzenie się komórek 🙂

Zostaw komentarz

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*